Echte motivatie zit van binnen
08 mei 2016 

Echte motivatie zit van binnen

Regelmatig vragen mensen mij, waar haal je de energie vandaan? En op zo’n mooie zonnige dag als vandaag denk ik daarover na. De zon schijnt en ik schrijf deze blog. Ik voel dat ik hem moet schrijven en ik wil hem ook schrijven. Sterker nog ik wil hem heel graag schrijven. Niemand hoeft mij aan te sporen of te motiveren. Ik ben mijn eigen motor.

Is dat niet de droom van iedere leidinggevende? Mensen in je team die je niet hoeft aan te sporen om te doen wat er gedaan moet worden… Mensen die je niet hoeft te stimuleren om toch nog dat extra stapje te doen… Mensen die je niet in beweging hoeft te zetten, omdat ze uit zichzelf in actie komen…

Wat is dat dan? Dat wat de een ogenschijnlijk wel heeft en de ander blijkbaar niet?

Ik ben van mening dat iedereen het heeft. Bij sommigen is het misschien door de waan van de dag wat onder het stof geraakt. Het begint bij dat je doet wat je heel erg leuk vindt. Heb jij al ooit eens iemand moeten motiveren om zijn hobby uit te oefenen? Nee toch? Dat gaat vanzelf. Sterker nog daar heb je nooit tijd genoeg voor.

Zingeving, Autonomie en Meesterschap

Ben je leidinggevende? Dan is een van je grote uitdagingen om de intrinsieke motivatie van je mensen te vinden en te kijken hoe je die kunt koppelen aan jouw doel. Als je dat lukt, hoef je niemand meer AAN! te zetten.

Volgens Daniel Pink spelen daar drie belangrijke factoren een rol:

  • Zingeving. Een hoger doel geeft aan waarom iets belangrijk is en welke waarde het heeft. Het geeft richting. De veelgehoorde Waarom of de ‘WHY’.
  • Autonomie. Mensen hebben graag de regie over hun eigen leven en over de manier waarop ze hun werk doen. Geef ze de kans zelf te bedenken wat hun bijdrage kan zijn aan het hogere doel.
  • Meesterschap. niemand wil fouten maken en iedereen wil iets goed doen. En wat je goed kunt, daar wil je nog beter in worden. Geef je de mensen de kans om bij te dragen vanuit hun persoonlijke drijfveren en talenten en dan worden ze steeds beter in hun werk.

Dus, wil jij intrinsiek gemotiveerde teamleden? Dan zal het hierover moeten gaan:

  • Geef ze de richting
  • Geef ze de ruimte
  • Laat ze nog beter worden in waar ze al goed in zijn

Hoe zit het met jouw intrinsieke motivatie?

Voor je met je team in gesprek kunt over het doel en hoe dat aansluit bij hun intrinsieke motivatie, ga je eerst bij jezelf te rade. Waarom doe jij wat je nu doet? Waarom vind je dat zo ontzettend leuk? Waarom werk je juist bij deze organisatie? Of waarom ben je met dit bedrijf gestart? Op welke manier vereenzelvig jij je met de missie en de visie? En hoe breng je die in de praktijk? Het lijken simpele vragen, maar de praktijk leert dat je daar toch niet iedere dag over nadenkt. Vertel! Jouw verhaal is belangrijk. Je inspireert er je mensen mee!

De zon schijnt nog steeds. Gelukkig maar. En als antwoord op de veel gestelde vraag aan mij: hoe krijg ik nu de energie om te doen wat ik doe en hoe ben ik zelf mijn eigen motor? Ik doe wat ik heel graag doe; mensen inspireren en in beweging krijgen, ondernemen, en mensen kansen laten zien die ze zelf nog niet gezien hebben. Ik heb de vrijheid om mijn ideeën tot werkelijkheid te brengen en ik ben ongeremd om datgene wat ik het liefste doe, nog veel meer en beter te doen.

En dan nu met een boek in de zon 🙂

Reactie plaatsen